Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2007 12:10 - Народопсихологията на българина
Автор: smirnofff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1336 Коментари: 1 Гласове:
0



Как народопсихологията на българина му пречи да избере верният път?

 

             Отговорът на този въпрос се крие в корените на българският народ.Можем да перифразираме една поговорка така „ Един българин е четник,двама българи са чета,трима българи са чета с предател”. Тази поговорка кратко и ясно описва миналото,настоящето и бъдещето на българина. Васил Левски може би е бил единственият далновиден българин които е разбрал това и се е опитвал да си върши работата сам.

            Защо изобщо пиша по тази тема би попитал някои? Ами отговорът е много лесен – просто съм отвратен от начина по които българина се поддава на манипулация.Отваряш например сайта dir.bg и четеш новините.Под тях има място за коментари,но всички коментари са винаги жлъчни,злобни и заядливи без значение за какво иде реч. Новина според медиите вече са само кражбите,убииствата,трагедиите и драмите. Сядаш вечер след работа пред телевизора на чаша ракийка и гледаш новините по телевизията. Първата новина е кого са гръмнали,втората е кои е пребил жена си или детето си,третата е кой политик ни е ограбил.На четвъртата новина вече си на две ракии и започваш да си мислиш,че всичко това е нормално просто ти си ненормалният. Хората със слаби ангели си хващат пътя за чужбина и изоставят родината си вместо да се борят за нея.Чакат някои да им оправи държавата и да се върнат наготово.за мен това е предателство и родоотстъпничество.

             Нека сведем глобалните проблеми до една община.Велико Търново през периода 1997-1998г приличаше на Берлин през втората световна война. Забележителностите на този велик град управляван през този период от БСП  бяха не хълмът Царевец, а дупките по улиците,боклуците ,течащите покриви на училищата и падналите мазилки,учители едвам ходещи от глад заради това,че не са им плащани заплати с месеци,престъпността и др.През 1999г. кмет на Велико Търново става др.Румен Рашев и града само за няколко години набира скорост в положителна посока.Велико Търново стартира от последна позиция заедно с градове като Лом,Горна Оряховица,Перник,Мездра и др. Само за две години Велико Търново вече е изпреварил градове като Габрово,Плевен,Шумен и др. След още една две години градът вече е достигнал и дори изпреварва градове като Варна,Пловдив,Русе,Бургас и дори София. През 2003г. за щастие на великотърновци др.Рашев печели втори мандат.През вторият си мандат др.Рашев изкарва Велико Търново на финалната права и Велико Търново вече го сравняват с градове от Европеиският съюз, а градовет в България започват само да дишат праха му.Някои ще попита по кои показатели се състезават градовете? Ами те са няколко дребни неща засягащи житието и битието на гражданите. Това са асфалтираните улици,осветление,добре поддържани междоблокови пространства,уютни училища,добра атмосфера за туризъм,редовно плащане на заплати и др.Могат да се дадат много примери за това как др.Румен Рашев се е справил с тези проблеми.Докато в другите градове кметовете още немогат да оправят течовете в училищата си ,то във Велико Търново др.Рашев вече е успял да осигури средства и за подмяна на дограми и дори да отремонтира плувните басейни в училищата и детските градини,което е просто като химера за другите общини.Само този факт е достатъчно красноречив колко напред в развитието си е Велико Търново.Но за да не остане място на съмнение ще дам още два примера за това как Велико Търново се е справил с проблемите и вече гледа какви блага още да създаде.В търновската община е открит административен център ,които обслужва гражданите за по малко от 10 минути без значение по какъв въпрос са се обърнали към служителите на община Велико Търново. Дори софииският кмет Бойко Борисов  доиде лично да се обучава как се прави това и след неколкогодишно закъснение такъв център беше открит и в София със шумна медиина изява на Бойко Борисов,които обаче забрави да каже,че се е научил как да създаде този център от кмета на Търново др.Рашев.

Третият и последен пример ще дам с туризма.В града се построиха много нови и хубави хотели,чиито цени са доста високи в сревнение с другите градове.Но ако нямате предварителна резервация нямате шанс да си намерите свободна стая. Този факт говори за едно,че Велико Търново е като магнит за туристите.А по морето в същото време хотелите пустеят и постоянно свалят цените си.

          Спирам дотук с примерите,защото на умният човек не е нужно да се обеснява много,а и всеки човек посетил Велико Търново знае за какво говоря. Всичко би било добре ако не бяхме в навечерието на местни избори.Желанието на всякакви тъмни субекти свързани с ДС,мутри и организираната престъпност,както и откачени хора и бандата престъпници от БСП водени от „немия” депутат Стоян Витанов без капка срам лъжат отново Търновци. Това е доста смущаващо за бъдещето на Търново.Престъпниците от една новосъздадена партия искат да издигат кандидатурата за кмет на едно ченге което да пази гърбовете им при извършването на престъпленията им.БСП за пореден път вместо да предложат нещо конструктивно залагат на компромати,лъжи и измами.Как точно те които ограбиха страната ни и българският народ говорят за корупция?Е това не ми е ясно. Това щеше да е смешно ако не беше трагично.Та пак опираме до народопсихологията-когато отвсякъде те заливат с лъжи и клюки, то човек започва да вярва безрезервно и спира да разсъждава.Все едно е под въздеиствието на наркотици.Това е един от най големите проблеми на България,а именно ,че българинът лесно може да бъде излъган,купен и манипулиран.

             Все пак аз вярвам във великотърновци,че са изключение от тази максима и са осъзнали,че Велико Търново го чака добро бъдеще през следващите четири години само при положение,че кмет на града е др.Румен Рашев.Търновци вече знаят,че злите сили за града са комунистите и ченгетата и не биха дали градът им да падне под робството на тези субекти.Тези комунисти и ченгета отдавна са се отрекли не само от гражданите и интелектуалците си,но дори и от родителите си в името на това да властват. Когато еди човек заплюе майка си и баща си заради власт,то това значи само едно,а именно ,че нищо не му пречи да заплюе и града си заради пари и лични облаги.

              Може би горенаписаното е прозвучало предизборно,но не това ми е била целта.Просто исках да разсъждавам върху това как народопсихологията на българина може да му навреди.Аз знам,че търновци ще докажат на България,че вече не могат да бъдат лъгани и манипулирани от ченгета и комунисти.заради това и знам,че през следващият си мандат др.Румен Рашев ще успее да направи така ,че Търново да изпревари още градове и Търново ще стане още по уютен и красив.   

 

 




Гласувай:
0



1. ianiv - смирнофф,
22.07.2007 14:16
щом си от Търново и обичаш водка, чудя се дали не се познаваме...
А относно Рашев - мисля, че ще останеш разочарован на следващите избори.. Както и аз, впрочем...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: smirnofff
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12513
Постинги: 2
Коментари: 1
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031